”Діти можуть все те, що дорослі, тільки значно краще…”  Ізидор Доскоч

Особливості та традиції

Особливості та традиції

Навчання в школі

У навчальних програмах «Зоринки» домінуючими є хорові дисципліни. З першого ж року навчання (а приймають у «Зоринку» малюків з шести років) діти засвоюють основи музичної грамоти та правила співу в хорі. Такий етап становлення маленьких «зоренят», де вони звикають, освоюються і відкривають для себе мистецтво співу, нехай навіть одноголосного, у «Зоринці» називається «Молодший хор». Саме тут початківцям роз’яснюються усі хорові ази та відкриваються перші вокальні секрети.

Після двох років старанних занять учні в «Зоринці» переходять на новий ступінь своєї виконавської майстерності – у так званий «Середній хор». Саме тут у дітей є можливість ознайомитися із правилами і тонкощами багатоголосся, навчитися чути, відчувати, розрізняти ту особливу музику, гармонію вокальних партій, яка й надає багато-гранності та об’єму хоровому виконанню.

Своєрідним «екватором» навчання у «Зоринці» є «Кандидатський хор». Це справді вищий рівень, кропітка та ретельна праця. Тут продовжують навчання юні співаки, які досягли певних вокально-хорових навиків і вмінь.

Наступний етап навчання у школі – власне виконавська та концертна діяльність у Народній хоровій капелі «Зоринка». Учасники цього колективу – діти з певним досвідом, отриманим за кілька років репетицій та занять. Тут вони потрапляють під надійне творче крило Анжели Доскоч , і саме з її чуйною та люблячою підтримкою «зоренята» стають справжніми професіоналами хорового співу.

Музичні інструменти

Окрім власне співу, діти у «Зоринці» вивчають елементарну теорію музики, сольфеджіо та мистецтво гри на одному з музичних інструментів у класах фортепіано, скрипки, баяна (акордеона), сопілки, бандури, віолончелі та ударних інструментів. До речі, за традицією, яка вже давно склалася у школі, кращі учні-піаністи залучаються до такого непростого виду музичної діяльності як концертмейстерство. І те, що на концертах «Зоринки» в багатьох творах хору акомпанують самі учні, — вже звична практика школи.

Також у «Зоринці» діють ансамблі скрипалів, сопілкарів, вокальні ансамблі. Саме завдяки таким формам творчої роботи діти освоюють мистецтво концертних виступів у невеликому колективі, отримують можливості більше проявити себе індивідуально, спробувати різні форми сценічної діяльності.

Вихованці «Зоринки» неодноразово займали призові місця на різноманітних престижних міських та обласних мистецьких конкурсах. Зокрема, це конкурс камерних ансамблів «Консонанс», «Піаністи Тернопілля», вокальний фестиваль-конкурс «ФЄЯ» (м. Южне Одеської області).

Єднання поколінь

У 2016 році в хоровій школі народився новий колектив , що дебютував на концерті з нагоди відзначення 35- річчя «Зоринки». Учасники нового хору — понад 30 батьків «зоренят». Не маючи музичної освіти й не знаючи нот, вони увійшли до хорового класу, одержимі бажанням співати й натхненні до творчості успіхами своїх дітей.

Ці дорослі люди, не зважаючи на роботу й домашні клопоти, почали регулярно відвідувати репетиції, штудіювати музичну грамоту, сольфеджіо та все те, чого навчаються в «Зоринці» її юні вихованці. Маючи їх за взірець, батьки сміливо долучилися до творення високого мистецтва й упевнено почали здійматися до висот хорової майстерності. Вони розділяють з дітьми радість і смуток випускного балу, благословляючи їх зі сцени обласної філармонії в безмежний світ музики. Взимку дорослі голоси сплітаються з дитячими в коляді , звіщаючи світові благу новину про народження Спасителя.

У репертуарі хору батьків – духовні твори, обробки українських народних пісень та сучасні хорові твори. Сумлінна праця колективу під орудою Анжели Альфредівни Доскоч уже дала перший плід – другу премію на VII Міжнародному фестивалі-конкурсі духовної музики «Я там, де є благословення».

Та найвища мета і найвагоміше досягнення батьківського хору – єднання поколінь «Зоринки», що дає їй і крила, і сяйво, і впевненість у зоряному завтра.

Народна хорова капела “Зоринка” – 25-тиразовий лауреат багатьох найпрестижніших міжнародних конкурсів (Австрія, Болгарія, Греція, Італія, Молдова, Німеччина, Польща, Росія, Словаччина, Угорщина, Чехія), володар двох срібних та однієї бронзової медалей на Всесвітній хоровій олімпіаді в Австрії.

Слідкуйте за нами
Z O R Y N K A